News

Home | About us | Programs | News | Books | Movies | Contact us | Links

NEWS

Suočavanje sa prošlošću – Put ka budućnosti; Istorija Jugoslavije u 20. veku

BEOGRAD, 17. septembra 2009. (Beta) – Direktor Centra za istoriju demokratiju i pomirenje (ćDR) iz Novog Sada, istoričar Darko Gavrilović izjavio je danas da istorijski mitovi u regionu bivše SFRJ moraju da se razbiju, kako bi nove generacije mogle da imaju srećniju budućnost.
Read more…

Skup o srpsko-hrvatskim odnosima u Obrovcu u Hrvatskoj

NOVI SAD. 23. avgust 2009. (Beta) – Međunarodni naučni skup “Hrvatsko-srpski odnosi: politička saradnja i nacionalne manjine” održaće se od 25. do 28. avgusta 2009. u Golubiću, u opštini Obrovac u Hrvatskoj, saopštio je danas Centar za istoriju, demokratiju i pomirenje iz Novog Sada.
Read more…

Sučavanje sa prošlošću, istraživanje budućnosti – Prvi naučni skup srpskih i albanskih istoričara

BANJA LUKA. Naučni skup pod nazivom “Sučavanje sa prošlošću, istraživanje budućnosti” održan je u Budimpešti od 10. do 13. juna 2009. godine u organizaciji Centra za istoriju, demokratiju i pomirenje i Instituta za istorijsku pravdu i pomirenje iz Haga. Na skupu su učestvovali istoričari, politikolozi, sociolozi i antropolizi iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Italije, Sjedinjenih Američkih Država i Srbije. Tokom skupa predstavljen je dosadašnji rad timova već uključenih u projekat “Sučavanje sa prošlošću, istraživanje budućnosti” date su smernice daljeg rada, a smoj rad su počela i tri nova tima… Za celu reportažu, objavljenu u novinama “Glas Srpske”, preuzmite pdf fajl reportaza_budimpesta2009.pdf

Promocija zbornika radova sa međunarodnog naučnog skupa u Golubiću

NOVI SAD. Dana 28. novembra 2008. godine održana je promocija zbornika radova sa međunarodnog naučnog skupa u Golubiću pod nazivom “Srpsko – Hrvatski odnosi u 20. veku, prošlost i perspektive” u Pozorištu mladih u Novom Sadu. Pored mnogobrojne publike i medija, na promociji su govorili naučnici iz Srbije, Hrvatske i SAD. Među njima su bili: prof. dr Elazar Barkan, prof. dr Darko Gavrilović, prof. dr Janko Veselinović, dr Igor Graovac i prof. dr Vjekoslav Perica.
Read more…

Beogradska promocija zbornika sa skupa u Sevilji

BEOGRAD. 13. juna 2008. godine, na Filozofskom fakultetu u Beogradu održana je promocija zbornika “The Shared History, The Myths and The Stereotypes of Nationalism and Communism in ex Yugoslavia“ Centra za istoriju, demokratiju i pomirenje (CHDR). Tom prilikom o zborniku su govorili prof dr Darko Gavrilović, prof dr Ljubodrag Dimić i prof dr Mira Radojević.
Read more…

Suočavanje sa prošlošću – Put ka budućnosti

Proslava dana pobede nad fašzmom nekada se slavila sa crvenim karanfilima i pompeznom pleh muzikom. Odjeci te prošlosti osećaju se i danas. Otići korak dalje u razumevanju i razotkrivanju ondašnjih mitova bila je namera naučnog skupa pod nazivom “Mitovi i stereotipi nacionalizma i komunizma na prostoru bivše Jugoslavije”… Preuzmite ceo osvrt iz “Bunjevačkih novina” u pdf formatu (bunjevacke_novine.pdf).

Banjalučka promocija zbornika sa skupa u Sevilji

BANJA LUKA. 10. aprila 2008. godine, na Filozofskom fakultetu pred prepunom salom studenata, profesora i medija, održana promocija zbornika “The Shared History, the Second World War and National Question“. Na promociji su se okupljenima obratili: prof dr Darko Gavrilović, prof dr Ljubiša Despotović, prof dr Predrag Marković i istoričar Nebojša Petrović.
Read more…

Novosadska promocija zbornika sa skupa u Sevilji

NOVI SAD. 9. maja 2008. godine, u Medija centru, održana promocija zbornika “The Shared History, The Second World War and National Question in ex Yugoslavia“ Centra za istoriju, demokratiju i pomirenje (CHDR). Tom prilikom o zborniku su govorili prof dr Darko Gavrilović, prof dr Ljubodrag Dimić, prof dr Ljubiša Despotović i prof dr Predrag Marković.
Read more…

Elazar Barkan u Novom Sadu i Banja Luci

Istoričar Elazar Barkan smatra da je vreme da nacije na Balkanu prestanu da optužuju jedna drugu i da se okrenu sebi. Elazar Barkan je profesor na Univerzitetu Kolumbija, SAD, i direktor Instituta za istorijsku pravdu i pomirenje u Salcburgu, Austrija.
Read more…

MITINGS / ROUNDTABLES

Suočavanje sa prošlošću – put ka budućnosti; Istorija Jugoslavije u 20. veku
Hrvatsko – srpski odnosi; Politička saradnja i nacionalne manjine
Facing the Past, Searching for Future – The Twentieth Century Yugoslav History

MEDIA NEWS / REVIEW

Suočavanje sa prošlošću – Put ka budućnosti; Istorija Jugoslavije u 20. veku
Skup o srpsko-hrvatskim odnosima u Obrovcu u Hrvatskoj
Sučavanje sa prošlošću, istraživanje budućnosti – Prvi naučni skup srpskih i albanskih istoričara

JOURNALS / BOOKS